...:: demi masa ::...

...:: demi masa ::...
"Demi Masa,
sesungguhnya manusia itu benar-benar
berada dalam kerugian
kecuali orang-orang yang
beriman,

dan mengerjakan amal
soleh

dan berpesan-pesan dengan
kebenaran serta kesabaran."

Friday, February 27, 2009

Cintai Asmaul Husna..

assalamualaikum..

21 Februari 2009(Sabtu)

Alhamdulillah, Allah memberiku peluang pulang ke rumah walaupun terlalu sibuk dengan assignment dan test. Ibu menceritakan betapa sibuk kerna tetamu sememangnya tidak putus di rumahku. Murah rezeki ya agaknya.. alhamdulillah, syukur pada Allah.. Syukur jua diberi kesempatan berjumpa dengan atok dan nenekku yang berada dirumahku tika ini. Atok sakit.. mudahan sahabat- sahabat doakan atok cepat sembuh dan dipanjangkan umurnya..

Aku turun dari bas, terus ke kereta (oh.. cikgu nazirah beli kereta baru, Gen-2), bersama cikgu nazirah, ibu, cik ani dan cik wan.. (cik tu sbnrnya makcik ya..), sekali lagi aku bersyukur diberi kesempatan ke program ESQ Asmaul Husna di Kg. Melayu Majidee, JB.. Kami ke sana bersama.. =)

Sekali lagi berjumpa dengan Pak Andi serta alumni- alumni ESQ yang majoritinya lebih berumur dari saya. Betapa indah dikelilingi sahabat- sahabat, saudara- saudara yang ingin belajar mengenal 99 nama- nama Allah, memahami maksud- maksudnya..

Pak Andi mengajar penghafalan asmaul husna menggunakan gambar dan nama- nama 25 Rasul menjadi sebuah cerita. ia sungguh menarik.. =)

Saya dan cikgu nazirah memang bersemaaangat sangat, menjerit setiap kali Pak Andi bertanya mengenai maksud- maksud nama Allah, manguji minda sendiri.. Yang tua- tua agak kurang agresif, maklumlah, masuk saja nama- nama Allah ke 50 keatas, fikirannya sudah 'block'.. (nanti kita pun sama lah...)

Saya ada membeli sebuah buku asmaul husna, mudah saja dibawa ke mana- mana...

sahabat, Allah sayangkan kita.. Allah cintakan kita ya amaaaatt.... Asmaul Husna itu zikir, serulah nama Tuhanmu.. ia tergandung segala kebaikan.."Bahawasanya Allah SWT mempunyai 99 nama. Barang siapa menghafalnya nescaya akan dimasukkan kedalam syurga"- Hadis Riwayat Imam Bukhari

"Allah SWT mempunyai asmaa'ul husna(nama- nama yang indah) maka memohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa'ul husna" - Surah Al- A'raf, ayat 180.

Disini saya ada pesanan, apabila berzikir dengan nama- nama Allah hendaklah dibaca, contohnya Ar Rahman dibaca Yaa Rahman, Ar Rahim dibaca Yaa Rahim, Al Malik dibaca Yaa Malik dan seterusnya...

Sahabatku.. kenali Tuhanmu.. serulah nama- nama indah Tuhanmu, Yaa Allah.....

Sesungguhnya, disebalik setiap nama dalam asmaa'ul husna terdapat keistimewaan yang sangat dalam dan luas yang berada di luar jangkauan akal manusia. Allah SWT akan memakbulkan keinginan seorang hamba yang berdoa dan berzikir dengan nama Nya sesuai dengan keistimewaan yang terkandung di dalam nama tersebut.

Semoga kita menjadi golongan terpilih Tuhan kita.. amin.. =)

No comments: