...:: demi masa ::...

...:: demi masa ::...
"Demi Masa,
sesungguhnya manusia itu benar-benar
berada dalam kerugian
kecuali orang-orang yang
beriman,

dan mengerjakan amal
soleh

dan berpesan-pesan dengan
kebenaran serta kesabaran."

Friday, October 16, 2009

Puisi syuka syuki dr Udin

Salam,

Msg ni cuma untuk Khairuddin a.k.a Udin, my cousin:

Udin, aku abadikan sajah bertuah ko untuk aku ni kat blog aku.. haha.. mekasih2... ;p

heheheh
syuk yang syuka syuka syaking syeng
tak da keja
cari keja
buat keja
syuka syuka
asal puas hati dan jiwa
yang penting jiwa tak berduka
asal tidak lari usul dan din nya
yang pentg bergumbira seadanya
jagn lari dari fitrah pencipta
aku mengarut di tengah hari raya
walau raya nak abis da
yang pentg aku tak susahkan sesiapa
itu dia puisi ku di tengah jumaat yang ma a'jaba
selamat tinggal
aku nak ke kuliah
doakan daku semoga bahagia dengan ilmu-NYA
BYEEEEEEEEEEEEE....

aku: babai Udin.. semoge ko bahagie dunia akhirat... :)

Tuesday, October 13, 2009

Sebuah Visi, Misi dan Nilai.

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... betapa Allah Maha Pengasih dan Penyayang... A day before event, Puan Marhaini, GM ESQ Training Malaysia mengizinkan syu untuk attend for ESQ Mission Statement and Character Building (MCB) angkatan 7 pada 10 & 11 Oct di Matrade, Jalan Duta yang disampaikan sendiri oleh Dr. Ary Ginanjar Agustian, Pengasas The ESQ Model 165.. :)

Dalam training ni, syu mendalami rukun islam pertama dan kedua, shahadat dan solat..

Syahadat:
Resolusinya, buat diri syu dan sahabat2..
bermula hari ini:

VISI: Bertemu dengan Allah SWT di Syurga Firdaus.
MISI: Pengabdian pada Allah SWT mengikut panduan Rasulullah.
NILAI: Asma Ul Husna (Suara Hati)


Solat:
Resolusinya...

"Solat untuk membentuk karektor"

Perbaiki solat supaya hilang karektor buruk & terbit karektor yang mulia.

- Solatlah tepat waktu, agar disiplin..
- Solatlah jemaah, agar terlatih kerjasama..
- Sujudlah secara fizikal & hati, agar anda tidak sombong..
- Ikutlah turutan saf solat, agar terbina sifat adil..

Sama- samalah saling mendoakan ya.. moga2 kita semua akan sama- sama berjuang menuju ke syurga Firdaus, amin... :)
Indahnya kasih- sayang dan Cinta Tuhan...... hayatilah surah Ar- Rahman.....

Takbir! Allahu Akbar!

Tuesday, September 8, 2009

Allah dekat.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerna terus melimpahkan cintaNya pada kita.

Sahabat2, kita MESTI bersyukur pada Allah SWT kerana kita dipilih Allah utk memiliki sebuah hati yang sentiasa berhajat dan mengingati Dia...

Baca ni, berita gembira buat kita... :) Allah berfirman:

"Dan apabila hamba- hamba- Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku Kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku dan beriman kepada-Ku, agar mereka memperoleh kebenaran." (2: 186)

Rebutlah cinta Allah ya! ;)

Wallahu'alam.

Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun

Assalamualaikum.





"Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun."


Kalimat ni kita hanya akan sebut selalunya cuma bila ada orang meninggal dunia atau ada orang yang mungkin sedang nazak saja kan...?

padahal, Allah berfirman:

"Dan Kami pasti akan Menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah- buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang- orang yang sabar,
(iaitu) orang- orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata "Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun"(sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya-lah kami kembali)." (2: 155- 156)

Jadi, lepas ni.. kalau ditimpa musibah.. kesusahan ke... kekurangan duit ke... ucaplah...
"Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun"
ya.. :)

Wallahu'alam.

Saturday, September 5, 2009

Flash back diri kita!

Assalamualaikum wbt..

Baru saja keluar dari dewan ESQ Training ni.. Tadi session mengembara terbangggg jauuhh ke angkasa raya.. Subhanallah.... terasa betapa kerdil diri ni... betapa diri ini asiikk saja berbuat kesalahan pada Allah swt....

Kami seluruhnya diperingatkan dengan sepotong firman Allah:

"Bagaimana kamu ingkar kepada Allah, padahal kamu (tadinya) mati,

lalu Dia Menghidupkan kamu,

kemudian Dia Mematikan kamu,


lalu Dia Menghidupkan kamu kembali,

Kemudian kepada-Nya-lah kamu dikembalikan.

(Al-Baqarah, 2: 28)

Mudah- mudahan Allah membimbing kita semua kepada jalan yang Dia redhai.

Wallahu'alam.

Thursday, September 3, 2009

Nikahi perempuan@lelaki beriman.

Assalamualaikum..

Ada sebuah firman Allah yang ingin saya titipkan buat sahabat- sahabat yang ingin menikah atau mungkin sedang membuat pemilihan... :)

"Dan janganlah kamu nikahi perempuan musyrik, sebelum mereka beriman. Sungguh, hamba sahaya perempuan yang beriman lebih baik daripada perempuan musyrik meskipun dia menarik hatimu.

Dan janganlah kamu menikahkan orang (laki- laki) musyrik (dengan perempuan yang beriman) sebelum mereka beriman. Sungguh, hamba sahaya laki- laki yang beriman lebih baik daripada laki- laki musyrik meskipun dia menarik hatimu.

Mereka mengajak ke neraka, sedangkan Allah mengajak ke syurga dan ampunan dengan izin-Nya. (Allah) Menerangkan ayat- ayat-Nya kepada manusia agar mereka mengambil pelajaran." (2:221)

* Jadi, buatlah pilihan baik2 ya....

tepuk dada, tanya selera ke?
bukan3x...!

---> tepuk dada, tanya IMAN.... :)))

wallahu'alam. :)

Tuesday, September 1, 2009

Friendster da tiade masalah lagi.. :)))))

Ok, sape nak add me, sile3x... ;p

majula sukan utk negare...

1 Malaysia!

Friday, August 28, 2009

Sharing Morning Briefing 27 sept 09

Assalamualaikum wbt.

dah lama rasanya tak menaip sesuatu..

Ada sedikit pengisian dari salah seorang trainer ESQ, Pak Andi Muhammad Fajar on our morning briefing 27 sept 09.

1. Ibadah bukan hanya 'simbol' tapi 'ritual'.

kita kan sedang menjalani ibadah puasa.. :) tapi, ingat ya! puasa itu bukan sekadar perbuatan saja, tapi 'spirit' atau makna disebalik puasa itu mesti kita betul2 fahami dan nikmati.. :)

2. Repetitive Magic Power (RMP) formula.

hakikatnya, setiap manusia memerlukan pengulangan. Allah perintah kita ulang setiap hari 5 waktu kita solat, berulang2 kita berpuasa setiap tahun, berulang2 kita mengucapkan syahadah setiap hari, berulang2 kita belajar di kampus dan ambil exam...

memang kita memerlukan pengulangan.

TAPI, berapa ribu pun kita ulang sesuatu perkara, kalau ia tak dihayati, IA TIADA MAKNA....

*setiap hari syu mendapat 'sesuatu' sepanjang hari bekerja di sini. nak sangat sharing pada semua orang.. tapi, cuma tak sempat nak menaip.. huhu...

selamat berpuasa! :)

Rasakan betapa nikmat Cinta Allah dan RasulNya... :)

Saturday, August 22, 2009

Friendster.

Assalamualaikum.

Bila check friendster, ada 3 friend request. tapi, tak boleh approve sebab dah maximum number of friends???

"You have a maximum number of friends. [Edit Friends]"

rasanya, my friend list baru je 1289 ppl. tu pn, berapa ramai dah terdelete sendiri.. huhu..

kenapa friendster?? isk...

sorry.... syu masih 'buta it'. nanti akan approve ya, if ada pnyelesaiannya :)

Sunday, August 16, 2009

Makan.

assalamualaikum..

orang tanya, 'apa kelebihan awak?'

syu kata, 'makan banyak tanpa menaikkan berat badan.. hehe...'

beratku dah 48 kg! ;p

Thursday, July 30, 2009

PENTING: Makluman Website dan Mesyuarat kali ke-4 Ikatan Silaturrahim Siswa[ISIS]

Assalamualaikum wbt.

Perhatian kepada seluruh alumni ESQ- Mahasiswa and Teens!

Pagi! Salam Juang 165 ya! :)

Mudahan semuanya sentiasa dalam lindungan rahmat Allah SWT.

Sebagai makluman, Ikatan Silaturrahim Siswa (ISIS) adalah Jaringan Komuniti Alumni Mahasiswa dan Remaja ESQ Way 165 Malaysia.

Oleh yang demikian,

1. Anda sekalian dijemput ke website ISIS:

http://isis165.ning.com

Sila register sebagai ahli community web isis.

2. Anda sekalian juga dijemput ke Yahoo! Group ISIS:

http://groups.yahoo.com/group/isis_esq165/

Sila register dan mudahan dapat sama- sama berdiskusi di sini.

3. Mesyuarat ISIS kali ke-4 akan diadakan. Butiran seperti berikut:

Tarikh: 9 Ogos 2009 (Ahad)

Tempat: Maju Junction Mall (Teens KL 14)
- di surau (bilik bersebelahan dewan ESQ training)

Masa: 9.00 pagi

Agenda Meeting:

1. Ucapan alu- aluan pengerusi
2. Pembentangan mesyuarat lepas
3. Perbincangan logo, video promosi, website
4. Pembentangan cadangan biro- biro ISIS
5. Bagaimana ISIS bergerak?
6. Inter- U representitive ISIS.
7. Zone- base ISIS
8. Perbincangan aktiviti bulan Ramadhan
9. Cadangan Takwim ISIS
10. Hal- hal berbangkit
11. Penutup

Semua ahli ISIS dijemput hadir. Moga kehadiran kalian akan menjadi saham di
akhirat kelak, insyaAllah.

Harap maklum.

Regards,
Nurul Syuhada
013- 7198512

Thursday, July 9, 2009

Syu Resign Kerja.

Assalamualaikum.

Syu start kerja dari minggu lepas, dalam sebuah international company di Johor Bahru. Salary RM 2500>/ month. Dengan hanya kelulusan diploma, syu mula kerja ni... Alhamdulillah, performance syu sgt baik dalam training dan terus dihantar outstation di Amcorp, Kuala Lumpur.

Ternyata, pergaulan kerja sangat bebas! Most of them, India dan Cina. Malay ada lah dalam 4 orang.. (dari JB, syu sorang je..). Pagi2 mereka sudah 'Hi-5!' sesama sendiri. Tapi, syu mulakan bersalam dengan mereka(perempuan: bersalam. lelaki: syu akan letak tangan di dada dan tunduk tanda hormat.) mereka ada sorakan dan macam2 yell yang menaikkan semangat bekerja setiap hari. Itu suatu perkara yang sangat syu puji! Mereka mementingkan semua orang dan sangat caring! Cuma, ketidakbatasan pergaulan menyebabkan syu rasa tak selesa.

Syu juga 1 hotel dengan Ms. Minaka. Pagi2 dia minta tutup lampu, sebab nak sembahyang. Kemudian, dia letak gambar tuhan dia(ada 2 gambar) kat atas katil dia, didirikan sebelah bantal. Mungkin sebab syu juga dari awal letakkan Al- Quran dan Al- Mathurat samada di atas meja cermin atau katil. Nak jaga aurat pun agak susah.

Firman Allah SWT dalam surah Az-Zariyat ayat 56

“ Dan tidak aku menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku”

Buat apa syu menghabiskan sepanjang masa siang syu yang jalannya macam ni kan? rasa macam syu buang masa sangat... Astaghfirullah..

Lalu, dalam jam 11 pagi sedang bekerja, syu nyatakan hasrat syu pada Ms. Minaka(my leader) untuk resign kerja. hm.. syu terus balik hotel, ambil beg, ke KLCC jumpa aunt and pulang ke rumah aunt di Bangi.

Alhamdulillah, walaupun sekejap, ada beberapa hal 'beauty of Islam' yang dapat syu kongsikan pada mereka. Contohnya, semasa kami sedang makan tengahari di sebuah kedai mamak, di sana ada sebuah gambar ka'abah dan umat yang sedang bertawaf. Syu ambil peluang untuk menceritakan tentang ibadah Haji. :) mereka tekun mendengar, kelihatan berminat. :)

Mudah- mudahan terbuka hati mereka untuk menerima Hidayah Allah suatu masa nanti.. amin... amin.... amin....

Moga ia menjadi sebuah pengalaman berharga buat diri ini.

Saturday, June 27, 2009

berangan jadi puteri! ;)

alangkah bestnya jadi seorang puteri, macam dalam kisah khayalan.... dalam kedamaian dan ketenangan malam, sepanjang masa.. tanpa kecewa... bertemankan bintang2 yang setia... menaiki kereta terbang, dan terus berkhayal melayari keindahan angkasa raya.. menyusuri pelangi2...... terus singgah minum apple juice kat zuhal! =)))

tapi sayang.. hanyalah impian... bulan tak bisa tumbuh ditaman.. dan bila mentari datang, pulanglah segala kenyataan.......

* syu suke berangan.

Thursday, June 4, 2009

Bas Kuning UiTM Johor.

Assalamualaikum.

Ahad, 31 Mei 2009, syu balik kampus dari JB. sampai ke segamat jam 6.04 petang. tengok ke busteen, ada bas kuning... selamatlah....

bila turun je....

"alamak, bas kuning takde!"
rupanya bas kuning dah gerak ke uitm sebab dah penuh... ada juga 5 orang siswi uitm(1 geng) nak balik kampus dan mereka naik teksi, teksi dah penuh.. nak naik teksi sensorang, syu mana lah cukup duit.. bukak dompet, RM3 je!

"macammana nak balik ni... dah la dalam dompet ade RM3 je... takkan nak menapak gi bank.. nak naik teksi, takde geng plak nak kongsi2.."

"hmm, dah pukul 6 ni.. baik solat dulu.. mudahan Allah bantu...."

syu pun ke surau untuk laksanakan solat asar...

"Ya Allah, permudahkanlah urusanku untuk pulang ke kampus Ya Allah....."

bila syu melangkah keluar je....,

tadaaaa!!!!!!!! BAS KUNING!!!!!!!
"Dan apabila hamba- hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku Kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku dan beriman kepada-Ku, agar mereka memperoleh kebenaran." al- Baqarah 2:186

nota: istilah bas kuning adalah pengangkutan samada van atau bas sekolah berwarna kuning yang juga memberi kemudahan kepada pelajar UiTM Johor bagi perjalanan ulang- alik dari uitm ke bandar segamat. ia adalah semata- mata gelaran pelajar uitm johor je...

Kejujuran. Amanah.

Assalamualaikum..

masa dah nak habis final hari tu, adik bilik call syu,"kak syu, akak ada dapat surat.. nanti akak balik kampus, akak ambil dalam loker ya..."

ini suratnya(ada barang kat dalam..)...
buat sahabatku, its ok my dear... =)

Subhanallah, apa yang buat syu terharu adalah kejujurannya.. benda yang dipulangkan tu, amanah yang syu beri masa syu semester 3 dulu.. syu pun dah lupa..

Moga sahabat sentiasa dibawah naungan keredhaan dan kasih- sayang Allah ya... =)

"Milik Allah-lah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Jika kamu nyatakan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu sembunyikan, niscaya Allah Memperhitungkannya(tentang perbuatan itu) bagimu. Dia Mengampuni siapa yang Dia Kehendaki dan Mengazab siapa yang Dia Kehendaki. Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu." -al-Baqarah 2: 284

Buyud(moyang)ku meninggal dunia..

Assalamualaikum..

Khamis minggu lepas(28 may 2009), lecturer kata, jumaat takde kelas coz lecturer meeting di Shah Alam.. jadinya syu yang homesick je ni terus je buat keputusan nak balik rumah.

tapi, tak sangka kepulangan syu tu, khamis malam jumaat, jam 11.25 malam, dapat call daripada atok, arwah buyud syu baru je menghembuskan nafasnya yang terakhir..

Innalillahi wainna ilaihi raji'un...

kami bergegas ke rumah atok, mujur di JB je.. melihatkan sekujur tubuh yang terbaring kaku, syu tenangkan diri syu... kami membaca yasin dan mengaji...

umur arwah buyud syu dah lebih 100 tahun.. panjang kan umurnya? sejak arwah buyud berumur 31 tahun, arwah buyud tak pernah tinggal bangun solat malam dan puasa sunat hari isnin dan khamis... subhanallah...

malam tu, arwah buyud demam. sepupu syu bagi arwah buyud makan ubat. tak lama kemudian, nafas arwah tersekat- sekat. lepas mengucap Syahadat, buyud dah tiada.....

Alhamdulillah, syu dapat bersama- sama mandikan dan kafankan arwah... harum sangat arwah buyud.. kalau cium, macam tak puas wanginya...

sehingga kebumikan arwah, syu ikut... satu hari nanti, syu pun akan begitu juga kan..... kita semua pasti akan menghadapi kematian juga..

mudah- mudahan arwah buyud kini tenang di alam sana dalam golongan orang- orang soleh.. amin.

buat arwah buyudku, Khatijah bt Hj. Sirat,

al- fatihah...

"Dan setiap umat mempunyai ajal(batas waktu). Apabila ajalnya tiba, mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatan sesaat pun." -al-A'raf 7: 34

Kisah Pak U.K (Unit Keselamatan) UiTM.

Assalamualaikum.

Semalam, 4 Jun 2008, syu buat keputusan untuk pulang rumah bila lecturer beritahu esok dan lusa takde kelas.. ape lagi, cabutlah kan?! ;) rindunya kat rumah.. homesick betul walaupun baru balik 3 hari lepas, hehe..

Mintalah kak Ema hantarkan ke busteen naik moto, 6.30 ptg. Nak pinjam helmet kat Pak U.K (Unit Keselamatan..).. berbuallah sekejap dengan pakcik R(leader guard UiTM Johor).

Kalau pelajar UiTM Johor, ramai yang tak suka dengan pakcik ni.. dah banyak kali pelajar naikkan nama pakcik R dalam program MPP bersama mahasiswa, mengadu sampai ke pihak atasan pun ada pasal pakcik R nih! syu pun selalu terima aduan pasal pakcik R ni terutama masa bergelar MPP. sebab ape? sebab pakcik ni selalu tegur pelajar perempuan yg pakai ketat, sendat, terangkat- angkat! saman- menyaman je..

Ini lebih kurang perbualan kami sementara syu tunggu kak ema:

Syu : assalamualaikum. pakcik.. (sambil tersengeh..)
Pakcik R : w'salam.. kenapa? eh, awak ni MPP ea?
Syu : takdelah pakcik..... mantan je.. zaman awe(YDP MPP sesi 2007/08) lepas... err.. pakcik, nak pinjam helmet boleh?
Pakcik R : awak nak topi bomba ke topi keledar? topi bomba pun pakcik ade ni!
Syu : hehee...
....................................(perbualan biasa)..........................................

Pakcik R : Pakcik sedih sangat tengok pelajar- pelajar perempuan ni.. pakai ketat sana, ketat sini.. ada yang pakai baju, depan dah ok, belakang pulak terdedah.. turun pegi mesin atm pakai t-shirt ketat lengan pendek sgt.. seluar jean ketat sangat.. pakcik sampaikan dah tak larat nak tegur...
Syu : ye pakcik, saya pun tengok kawan- kawan saya, saya pun sedih.. kasihan mereka sebab tak peroleh hidayah..
Pakcik R : pakcik tau ramai yang tak sukakan pakcik.. tapi, dah ini tanggungjawab pakcik.. Prof. Kamil dah banyak kali pesan solat malam, solat jemaah, berdoa... tapi, berapa ramai yang buat? dah azan pun, pelajar lelaki masih lagi main futsal! padahal, depan masjid pulak tu..
Syu : (mengangguk dan senyum..)
Pakcik R : pakcik pernah kena panggil dengan pihak atasan sebab nama pakcik selalu dinaikkan pelajar.. pakcik selalu tegur, saman pelajar bukan sebab ape.., pakcik tegur mereka sebab pakcik harap mudah- mudahan bila pakcik tegur pelajar buat silap, ada orang yang akan tegur anak pakcik kalau mereka buat silap jugak...

(tak jauh dr tu, kami hanya lihat ada couple yang bermanja- manja di busstop berdepan dengan post guard yang baru tadi pakcik R tegur, tapi tak makan saman!)

Pakcik R : kalau sekarang remaja dah macam ni, entah apa nak jadi zaman akan datang... pakcik dapat juga tawaran kerja dengan gaji lebih besar, tapi pakcik fikir tanggungjawab pakcik kena didik anak- anak UiTM ni, pakcik teruskan juga kerja ni..

(kak ema sampai...)

Pakcik R : pakcik harap sangat supaya pelajar- pelajar ni sedar dan berubah... Mereka kena letakkan Islam tu betul2 dalam diri.. kena hayati maksud dalam solat tu...!
Syu : seronok dapat bual dengan pakcik.. nanti lain kali kalau bosan2 nanti saya lepak sini je lah bual dengan pakcik ya! ;)
Pakcik R : insyaAllah.. eh, siapa nama awak?
Syu : nama saya Syuhada... =)
Pakcik R : eh, macam nama anak saya... =) ok, balik JB baik- baik...
Syu : ye ke? =) ok, assalamualaikum pakcik.. nanti kak ema ni pulangkan semula helmet pakcik ya..
Pakcik R : wa'alaikum salam..

mahasiswa sekalian, jangan dihina pak guard.. atau lebih glamor, pak U.K (unit keselamatan)... mereka yang selama ini menjaga keselamatan kita, menyaman kerana mendidik.. ikut lah SAHSIAH RUPA DIRI PELAJAR yang dah digariskan oleh UiTM.. ikutlah cara pemakaian yang dituntut oleh agama pegangan kita, Islam.

wallahu'alam.

*perbualan di atas tak lah tepat sangat, tapi lebih kurang dan banyak cut. kalau tak cut, banyak sgt perbualan kitorang sebenarnya... =)

Saturday, May 23, 2009

Award drpd Afzan comey!

Assalamualaikum.

ku dapat award lagik!!!

kini sekian lama ku ber'blog', baru ku tahu 'award' tu ape.. huhu.. time kasih kepada Afzan sebab bagi aku award niyh..!!! yoohhhh!! bravo3x!

nota: apa pun, 'award' atau anugerah yang paling hebat adalah pabila mencapai mardhatillah, dikurnia kasih- sayang Allah dan cahaya hidayah yang berterusan tidaaakkk putus2.. insyaAllah.. =)

* pe barang award.. kasi la burger ke, pizza ke, wedges ke.... huwaaaaahhhhh.... best! nyum2x!

Benda yang menggiurkan. Dush!!!

Assalamualaikum.

Trip "Eksplorasi Bumi Perak" oleh mantan MPP dan JPK UiTM Johor drpd 13 hingga 16 Mei 2009 meninggalkan sebuah kenangan yang sgt indah! =) Kami ke Pulau Pangkor, Cameron Highland, Hot Spring and Spa, Sungkai dan sekitar Perak! ;)

Tapi, yang paling menggiurkan....... adussssss..!!!!

ChocBerry.......

Cakes.... waaaahhh, yummmmyyy..!!!

BURGER STRAWBERRY!!!! Arghhhh!!! Pleaseeee... Sape nak tolong belikan??? Ooohhhh.... pleaseeeeeee............. ='(((((

Makanan please...... come in, come in.....

(nota: masa dan tarikh kat gambar tu salah. Syu lupe nak setting kat camera. hehe.. )

Friday, May 22, 2009

Award!

Assalamualaikum. Thanks to kak khausar coz bagi syu hadiah penyepit rambut pangkor tu! =) tapi, katanya, ada lagi satu award.. ingatkan ape, rupanya.. kena buat mende nih... huhuu...













1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda..

beres sudaaa...

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

1. Baik + sopan
2. Diam- diam ubi berisi (+ve!)
3. Suka travel
4. Suka senyum
5. Disenangi dan disayangi

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..

1. lincah dan nakal, terlompat- lompat(travel)
2. suke mikrofon
3. kuat makan dan sentiasa berselera
4. tak suke tengok tv---> pening ah!
5. drawing+ komik+ games (dah pencen sikit)
6. tak suke teori. suke praktikal.
7. suke novel tautan hati (hadiah drpd some1)
8. tak suke org depan jalan lambat@lembab
9. jalan pacak dan laju
10. tak suka makan laksa

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..

1. kak khausar- interesting.. =)
2. bro - die interest dalam sajak, puisi... sgt tersentuh!
3. afzan- kawan lamaku yang comel!
4. hakimi- ku baru kenal dia..
5. nyanyak - ni nama gelaran die, heheh. kami satu skool masa form4.
6. mashi- pewaris ke'busy'an aku di kampus. moga dipermudahkan ya dik.. =)
7. ayu- sahabatku... sayang sgt!
8. kak ahyana - someone... teringin nak berkenalan lebih rapat, boleh?
9. atiqah- rakan dunia blog..
10. al yani- muslimah....
11. afandy sutrisno- kawan baik, mantan ydp mpp um. sape kenal? klik meh!!!
12. shahrul@adun- susa nak describe...

If you guys already received the award, then you have double award. Good luck.

Ok, da settle! =) harap sesape yang berkenaan berpuas hati.. heheh.

Thursday, May 21, 2009

Demam dan bermimpi.

Assalamualaikum.

Syu dah 2 hari demam, sejak pagi semalam dan hari ni.

malam tadi, syu betul2 demam, tak larat sangat, badan rasa lemah, tekak sakit sangat..

teringat saat Rasulullah terbaring kerana demam, dikelilingi sahabat2 waktu itu...

Laailahaillallah, laailahaillallah, laailahaillallah.... ku sebut berkali- kali.. apakah malam ini malam terakhir untukku..

hingga terlena...

dan bermimpi...

syu dibawa ke langit... syu sempat memandang ke bawah, kelihatan planet bumi yang telah syu tinggalkan terlalu jauh.......

di sana, syu berjumpa dengan seorang akak yang sangat cantik... berkulit putih bersih, bermata hazel@ kebiru- biruan, hidung mancung.. subhanallah, sangat cantik dan sempurna.... ustaz kamaruddin (ustaz di UiTM) pun ada juga di sana.. mereka berkata, "syuhada... kamu dipilih untuk ke sini.....!"

bermacam perkara yang mereka menegur dan menasihati syu... "syuhada, kamu seorang yang hebat.. gunakan sebaiknya segala kebolehan dan nikmat yang telah Tuhanmu kurniakan sebaiknya..."

tiba- tiba, kedengaran bergema satu suara agak kuat..

"syuhada...! ikutilah jejak asrar!"

* dlm bahasa arab, 'asrar' bermaksud rahsia.

(panjang ayatnya, tapi.. itu yang syu ingat...)

ia seperti arahan, amaran atau apa syu tak pasti..

ia masih terngiang- ngiang di benak pemikiran hingga sekarang...

Ya Allah... apa sebenarnya yang ingin Kau tunjukkan?

Tuesday, May 12, 2009

Amaran: Cintaku untuk siapa?


Ya Allah..
Temukanlah aku dengan orang yang sungguh mencintaiMu
serta mencintaiku keranaMu......

Cintaku pada 'dia',
hanya selepas akad.

amin.

* siapa dia? jap2... susah betul nak buat selection... ;p

Monday, May 11, 2009

Tetamu tak putus. Ini rezeki.

Assalamualaikum..

Lepas ibu masuk wad selama 2 hari bulan lepas, slama lebih seminggu lepastu rumah macam 'open house'- tetamu datang bawa makanan sendiri, rolling2 ngan next2 tetamu... hmm.. kalau nak tau, rumah syu alhamdulillah tiap hari mesti ada tetamu datang hantar makanan, ziarah dan sebagainya... syukur pada Allah.... (ibu syu sangat peramah. kami mesra alam.. ;p)

* jemputla dtg rumah... ;)
- tunggu kad jemputan kahwin lama lagi kot... ;p

teringat 1 comment seorang sahabat di friendster:

At-Tabrani meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya daripada meminta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangga, nescaya pada hari kiamat ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.”


“Barangsiapa yang ingin dipanjangkan usianya dan dibanyakkan rezekinya, hendaklah ia menyambungkan tali persaudaraan.” (H.R. Bukhari-Muslim).


mudahan ia menjadi pendorong bagi kita agar sentiasa berkasih-sayang sesama manusia semata- mata kerana pengabdian diri pada Allah SWT...

ampuni dosa- dosa kami Ya Allah.....

ingatlah betapa cintanya Rasululullah SAW pada kita...,
"ummati.... ummati.... ummati....."

wallahu'alam.

Thursday, May 7, 2009

24 Protokol Yahudi! kita semua tertipu.

Assalamualaikum.

Berikut adalah protokol Yahudi. Sungguh kita semua tertipu... carilah hakikat kehidupan ini menuju Tuhanmu....

Protokol Yahudi telah dibawa ke pengetahuan umum pada tahun 1901M, apabila seorang wanita perancis telah mencuri naskhah protokol ini daripada seorang pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut telah mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Di dalam naskhah asalnya tidak digunakan kalimah "Yahudi" kecuali di dalam dua tempat sahaja. Ianya hanya menggunakan perkataan "Kita" dan "Orang bukanYahudi". Protokol-protokol ini telah diterjemahkan ke bahasa Arab oleh Ust Mohd Khalifah Attunisi. Di bawah tajuk "Protokol Hukama Sohyuni"


1. Cara memerintah sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Hak itu terletak kepada kekuatan. Siapa kuat, dialah berhak, kerana dalam hukum alam, kebenaran terletak dengan kekuatan. Sesungguhnya politik tidak sesuai dengan akhlak. Pemerintah yang berpandukan moral bukanlah ahli politik yang bijak. Merekayang ingin memerintah, mestilah pandai menggunakan tipu helah dan matlamat menghalalkan cara. Minuman keras haruslah digunakan untuk mencapai tujuan itu.

2. Bantuan-bantuan yang diberikan oleh bangsa yahudi melalui agen-agen Yahudi akan memperkuatkan kaum yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya sendiri, tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman yahudi. Ketua pentadbir yang dilantik untuk mengatur pentadbiran negara, mestilah terdiri daripada orang-orang yang berjiwa budak, yang mudah diarah untuk kepentingan Yahudi. Melalui akhbar, Yahudi menggerakkan fikiran orang ramai serta mengambil kesempatan untuk mendapatkan emas, meskipun dari lautan darah dan airmata. Pengorbanan adalah perlu, kerana setiap nyawa dikalangan yahudi berharga seribu orang bukan Yahudi.


3. Yahudi akan menjadikan negara bukan Yahudi, sebagai gelanggang pertelagahan manusia yang boleh membawa huru hara, seterusnya menyebabkan kemerosotan ekonomi. Yahudi akan berlagak sebagai penyelamat dengan mempelawa masuk ke'pasukan kita' iaitu Sosialis, komunis dan lain-lain yang dapat memberi ruang kepada Yahudi untuk menguasai bangsa bukan Yahudi. Dalam alam fikiranYahudi, wajib ditanam perasaan bahawa semua haiwan itu (bukan bangsa Yahudi) akan tidur nyenyak apabila kenyang dengan darah. Ketika itulah senang bagi Yahudi memperhambakan mereka.

4.
Bangsa Yahudi mestilah menghapuskan segala bentuk kepercayaan agama serta mengikis daripada hati orang bukan Yahudi prinsip ketuhanan dan menggantikannya dengan perkiraan ilmu hisab serta lain-lain keperluan kebendaan. Fikiran orang bukan Yahudi mestilah dialihkan ke arah memikirkan soal perdagangan dan perusahaan supaya mereka tidak ada masa untuk memikirkan soal-soal musuh mereka. Akhirnya segala kepentingan akan jatuh ke tangan Yahudi.

5. Sekiranya ada di kalangan orang bukan Yahudi cuba mengatasi bangsa Yahudi dari segi sains, politik dan ekonomi, maka bangsa Yahudi mestilah menyekat mereka dengan cara menimbulkan pelbagai bentuk perselisihan sehingga wujud konflik sesama mereka. Kesannya, mereka mengambil keputusan untuk tidak mencampuri permasalahan tersebut kerana ianya hanya difahami oleh orang-orang yang memimpin rakyat sahaja.

6. Untuk memusnahkan perusahaan bangsa bukan Yahudi, ialah dengan cara merosakkan sumber pengeluaran dengan memupuk tabiat membuat kejahatan dan meminum minuman keras di kalangan pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan orang orang terpelajar dari kalangan bangsa bukan Yahudi. Semua bangsa bukan Yahudi mestilah dipastikan menduduki mertabat kaum buruh yang melarat.

7. Orang-orang Yahudi wajib menabur fitnah supaya timbul kekacauan, pertelagahan dan permusuhan di kalangan manusia. Bila timbul penentangan terhadap bangsa Yahudi, maka wajiblah orang Yahudi menyambutnya dengan peperangan secara total di seluruh dunia.

8. Pemerintah Yahudi akan dikelilingi oleh segolongan besar ahli-ahli ekonomi dan orang Yahudi sendiri akan dikelilingi oleh ribuan ahli-ahli korporat, jutawan dan usahawan.

9.
Yahudi akan mendirikan kerajaan diktator dengan membuat dan melaksanakan undang-undang yang tegas, iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanamkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil.

10. Yahudi akan membawa masuk racun 'Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi.

11. Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka sebagai serigala dan bangsa lain sebagai kambing. Bagi mereka, Yahudi merupakan bangsa yang terpilih dan mereka bertebaran ke atas muka bumi ini sebagai satu rahmat. Berada diperantauan atau negara asing yang nampak sebagai kelemahan, sebenarnya mencerminkan kekuatan yang dapat membawa bangsa itu ke pintu kekuatan di seluruh dunia.

12. Yahudi akan mengubah pengertian tentang kebebasan atau kemerdekaan dengan mentafsirkan istilah itu sebagai mengamalkan apa-apa yang diperkenalkan atau dibenarkan oleh undang-undang sahaja. Kalau bangsa bukan Yahudi diberi permit menerbitkan sepuluh akhbar atau majalah, maka bangsa Yahudi mesti menerbitkan 30 akhbar atau majalah. Perkara ini amat penting kerana ia adalah alat untuk mengubah fikiran rakyat.

13. Bagi memastikan kejayaan usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan, maka bangsa Yahudi hendaklah menghapuskan golongan korporat dari bukan bangsa Yahudi di samping mengadakan spekulasi dan menyebarkan projek mewah, pesta-pesta serta pelbagai bentuk hiburan lain di kalangan bangsa bukan Yahudi kerana semua ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalih perhatian orang bukan Yahudi daripada memikirkan persoalan politik, maka agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga, pesta-pesta, pertandingan kesenian, kebudayaan dan lain-lain lagi.

14.
Para filosuf Yunani mestilah membincangkan kekurangan-kekurangan serta mendedahkan keburukan agama-agama lain. Para penulis Yahudi harus menonjolkan tulisan-tulisan pornografi iaitu mengadakan sastera yang tidak bermakna, kotor dan keji.

15. Apabila mendapat kekuasaan, bangsa Yahudi akan membunuh tanpa belas kasihan terhadap setiap orang yang menentangnya. Setiap pertubuhan yang merancang untuk menentangnya mestilah dihukum dan ahli-ahlinya dibuang negeri. Oleh itu, mesti didirikan sebanyak-banyaknya 'FREMASONIC LODGE' iaitu tempat-tempat pertemuan rahsia orang orang Yahudi.

16. Yahudi akan mendirikan universiti mengikut rancangan yang begitu tersusun. Pensyarah-pensyarah akan mendidik dan membentuk para pemuda supaya menjadi manusia yang patuh kepada pihak berkuasa (Yahudi). Bagaimanapun, ajaran-ajaran mengenai undang-undang negeri dan politik tidak akan diajar kecuali beberapa orang sahaja yang dipilih kerana kebolehan mereka.

17.
Yahudi meletakkan kehakiman dalam bidang yang sempit dan terhad. Guaman akan melahirkan orang-orang kejam, tidak berperikemanusiaan dan mempunyai tabiat buruk untuk mencapai kemenangan bagi orang yang dibelanya, walaupun terpaksamenghancurkan semangat keadilan dan mengorbankan kebajikan masyarakat.

18.
The Kings of Jews akan dikawal oleh pengawal pengawal rahsia, kerana orang-orang yahudi tidak akan membuka pinti kepada kemungkinan adanya perancangan untuk menentang kegiatan Yahudi.

19.
Bangsa Yahudi akan membicarakan orang orang yang melakukan kesalahan politik sama seperti orang yang mencuri, membunuh dan kesalahan-kesalahan yang lain. Orang ramai akan memandang kesalahan politik itu sebagai satu kesalahan yanghina dan timbul rasa benci kepada mereka yang melakukannya.

20. Bank Antarabangsa Yahudi akan memberi pinjaman kepada bangsa bukan Yahudi dengan kadar bunga yang tinggi. Pinjaman yang sedemikian, akan menyebabkan pertambahan kadar hutang berlipat kali ganda. Ekonomi orang bukan Yahudi akan lumpuh secara outomatik kesan pertambahan hutang tersebut.

21.
Yahudi menggantikan pasaran wang dengan institusi hutang kerajaan yang bertujuan untuk menetapkan nilai perusahaan mengikut pendapatan kerajaan. Institusi ini akan menawarkan pasaran 500 sijil pinjaman perusahaan dalam sehari atau membeli sebanyak itu juga. Dengan cara inilah segala perusahaan akan bergantung kepada Yahudi.

22. Untuk sampai ketujuan yang baik iaitu kekuasaan Yahudi yang berkuasa penuh dalam rangka meletakkan dunia dalam pemerintahannya, kadang-kadang kekerasan akan digunakan. Di tangan Yahudilah terletaknya pusat kekuasaan yang paling besar.

23.
Orang Yahudi wajib melatih seluruh umat manusia dalam meningkatkan rasa segan dan malu agar mereka terbiasa dengan sifat patuh dan setia kepada arahan Yahudi.

24.
Kerajaan tidak boleh diserahkan kepada mereka yang tidak tahu selok belok pemerintahan. Hanya mereka yang boleh menunjukkan sikap keras, kejam dan boleh memerintah dengan tegas akan menerima teraju kerajaan daripada pemimpin-pemimpin kita (Yahudi).

Sedarlah...

Wallahua'alam.

Kenapa saya sentiasa gembira.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Allah menghadirkan sahabat- sahabat yang selama 5 semester sebelum ni di sini jarang- jarang dapat bertemu, apa lagi makan bersama- sama selalu, berbual- bual kerna saya lebih kepada urusan kampus. Kesibukan itu menyebabkan saya kurang masa bersama kawan- kawan.

Namun, sahabat yang baik adalah apabila kita memandang wajahnya, terus kita mengingati Allah SWT.. itulah sahabat sejati... =)

Apa pun, saya sentiasa gembira dengan hidup saya..

"Syu, aku tengok kau ni gembira je 24 jam.. ko ni takde masalah ke? macam takde ape2 pun yang ko nak sedihkan..."

Tiada siapa pun yang takde masalah.. semua orang ada masalah. Namun, bagi saya, ada 2 perkara yang saya pegang:

1. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.
2. Allah akan beri ujian mengikut kemampuan kita.

Jadi, jangan biarkan masalah menguasai kita. Biar kita yang menguasai masalah.

bergembira ya! ;p

Monday, May 4, 2009

Hinaan.

Assalamualaikum...

"Ya Tuhanku...
Engkaulah maksud hati..
dan redhaMu Ya Allah,
menjadi idamanku..."

Sedang saya berhajat pada kebenaran serta hakikat kehidupan, Allah mendatangi pelbagai ujian, kritikan, halangan, hinaan... ini adalah sebuah doa yang tiba- tiba Allah dengarkan pada saya melalui perantaraan IKIM.fm..

Manusia.. kenapa sering salah- menyalahi, menuding jari, sentiasa tidak berpuas hati pada orang lain... Tiada siapa yang sempurna di dunia ini, kekadang kita sebolehnya cuba memuaskan hati semua orang tapi hakikatnya kita tak mampu..

Ungkapan hinaan, cacian dan sebagainya adalah perlu diambil sebagai ungkapan penghormatan.. semakin banyak ujian dan kritikan bila seseorang itu mengejar kebaikan,

hakikatnya: semakin pedas kritikan, semakin tinggi darjat dan semakin tinggi motivasi...

kita tak mampu menutup mulut sesiapa dari terus bercerita... namun, bila hal ini terjadi, bersikaplah acuh tak acuh atau berdiam diri.. muhasabah dan jadikan ia satu pengajaran yang boleh dikongsi dengan saudara- saudara kita...

kita hendaklah menjadi seperti batu karang. batu karang itu sentiasa dipukul dan dirempuh dengan air. namun, batu karang tetap teguh malah menjadi semakin kuat. begitu juga kita, semakin kita dipukul dengan kritikan, luluskanlah ia dengan kebaikan, yakin dengan hati bahwa Allah mengetahui segala- galanya, insyaAllah kita akan menjadi insan yang lebih berkualiti dan tinggi darjatnya di hadapan Allah SWT.

"Dan janganlah kamu(merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang yang beriman" (3:139)

"Demi masa. sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. kecuali orang2 yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." (103:1-3)

"Beginilah kamu! Kamu menyukai mereka, padahal mereka tidak menyukaimu, dan kamu beriman kepada semua kitab. Apabila mereka berjumpa kamu, mereka berkata,"Kami beriman," dan apabila mereka menyendiri, mereka menggigit ujung jari kerana marah dan benci kepadamu. Katakanlah, "Matilah kamu kerana kemarahanmu itu!" Sungguh, Allah Maha Mengetahui segala isi hati." (3:119)

Wallahu'alam.

Thursday, April 30, 2009

Ah.... aku tak layak berdakwah!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah SWT atas segala nikmat kurniaanNya yang masih seluruh alam dapat menikmatinya hingga saat ini.

"Ah.. aku tak layak berdakwah! diri aku ni bukannya betul sangat!! aku masih jahil ilmu untuk disampaikan! aku bukan bertudung labuh atau berkopiah!!"

Seringkali alasan sebegini kita dengar, saya sendiri. bisikan- bisikan ini seringkali hadir dalam perjalanan menyampaikan Islam.

sahabatku....

"Akan ada di kalangan umatku segolongan umat yang muncul berpegang kepada kebenaran. Mereka tidak disusahkan oleh sesiapa yang mengacuhkan mereka sampai datang perintah Allah, mereka tetap seperti itu." - Hadis Riwayat Bukhari & Muslim

"Jika seseorang mendapat hidayah daripada Allah lantaran kamu ianya lebih baik bagimu daripada apa yang disinari matahari" -Hadis Riwayat Al- Tabrani

"Allahlah yang Maha Kaya sedangkan kamulah orang yang berkehendak (kepada-Nya), dan jika kamu berpaling nescaya Dia akan menggantikan(kamu) dengan kaum yang lain, dan mereka tidak akan seperti kamu ini." -Surah Muhammad: 38

Allah menyuruh kita memikul amanah sebagai da'e dan Allah melarang kita berputus asa daripada rahmat-Nya.

Sahabatku...

"Tawaduk suatu sifat terpuji. Perasaan tak mampu dan tak layak memang perlu ada dalam diri kita tapi apabila ia terlalu menguasai diri, itu bukan tawaduk lagi namanya sebaliknya merupakan alasan ciptaan syaitan supaya kita meninggalkan kerja mulia ini." -monolog umi kpd anaknya, Asiah Yusra, novel Tautan Hati oleh Fatimah Syarha.

Saling mendoakan dan memperingati ya... =)

wallahu'alam.

Tuesday, April 28, 2009

Hidayah.

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerna kita semua masih dapat menghirup nikmatnya oksigen Allah SWT, hingga saat ini... ya, betapa cintanya Allah pada kita hingga tidak diabaikan setiap seorang daripada kita walau sesaat pun. =)

Oh, ya.. teringat 1 messege sahabat saya.

"Tuhanmu menyayangimu.. percayalah... dalam setiap hela nafasmu, tertulis seribu cinta Tuhanmu... setiap degup jantungmu, terukir seru rindu Tuhanmu... Bersyukurlah, jangan kau kufur... biar cinta itu subur... agar disuatu hari yang cinta itu nanti minta dibuktikan, kau pasti berbangga dengan kebesaran Tuhanmu, yang kau segarkan dalam jiwamu..."

dari hari ke hari saya rasakan betapa nikmatnya cinta dan kasih sayang Allah SWT.. hinggakan merasakan betapa diri ini kotor hina lantaran dosa- dosa setiap hari... namun, sekalipun Allah tidak membenci malah dianugerahkan seberapa banyak nikmat pada diri setiap waktu..

Cinta Allah adalah segalanya.. ya, saya yakin sebenar- benar yakin, CINTA ALLAH ADALAH SEGALA- GALANYA.....

Rasa macam betapa banyak peluang dalam hidup saya yang saya tidak manfaatkan sebanyak mungkin dalam tujuan dakwah.. rasa ingin berpatah- balik namun apakan daya, hidup perlu diteruskan kan? ;) , dan mudahan menjadi insan yang lebih baik dalam melahirkan lebih ramai mujahid dan mujahidah... mudahan ia menjadi sebuah praktikal dalam hidup. saling mendoakan ya.... =)

kepada semua sahabat- sahabat, akak- akak dan adik- adikku, yang sentiasa bila berjumpa, sentiasa sama- sama saling memperingati tentang ISLAM sebagai AD- DIN..., saya berterima kasih pada kalian.... Bersyukur padaMu Ya Allah kerna menganugerahkan aku ukhwah yang sebegini indah....

Ya Allah, betapa rindunya hati ini padaMu.........

istiqamahkanlah perasaan ini....

Saturday, April 11, 2009

Saya demam. Terima kasih Miza... =)

Assalamualaikum.

2 hari lepas, saya demam dan menyebabkan badan saya terlalu lemah dan tak boleh terlalu banyak bergerak walaupun dipaksa. siapa suruh lincah sangat kan? hehehe..

apa pun, thanks especially to my 'roommate', Miza who take good care of me! =)

mmuuahhx! sayang Miza! ;p

Love you!

Thursday, April 9, 2009

Keputusan Pilihanraya 2 buah bukit!

Assalammualaikum sahabat- sahabat.

Walaupun rasanya diri saya masih belum layak mengundi (this coming 24 sept 09, i'm 21!), namun demikian mungkin sudah bersama dalam dunia politik sejak kecil.. =)

Alhamdulillah, pilihanraya di Bukit Gantang, Perak dan Bukit Selambau, Kedah dimenangi Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

TAKBIR!

Metro, 8 April 2009



Wednesday, April 8, 2009

Perubahan.

Assalamualaikum.

hari berganti hari, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun.

hari ni cuti kerna Hari Lahir Sultan Johor, moga baginda dikurnia redha Allah SWT.

Mengimbas kembali.

zaman sekolah: Komander
zaman universiti: Setiausaha

Dua dunia berbeza.

zaman sekolah.

saya rindui zaman sekolah dulu. penuh dengan kelasakan dan ke'ganas'an! menjadi seorang komander dari sekolah hingga PLKN menjadikan diriku kelihatan seorang yang sangat lasak+sempoi+gamble+...... memang saya suka! hehe.

suatu hal yang paling saya tunggu(boleh dikatakan matlamat utama) setiap kali camp adalah jungle tracking, meredah hutan, semak, lumpur.. wah, gile best! hehe.. takde nahas, cari nahas! takde masalah, cari masalah! melompat- lompat saja..., itulah diriku.. ;)

tapi, satu rahsia: tak pernah kena pacat.

zaman universiti.

ada jugalah.... pernah menjadi komander pada semester 1 dan 2 dalam bomba dan sering menjuarai larian jarak jauh di universiti( semester 1 hingga 3).. =)

namun, paling memberi kesan, menjadi seorang setiausaha. berbeza sangat! selalu duduk di dalam office, menaip surat, menyiapkan laporan, mengemaskini data, juga menjaga personaliti sebaik mungkin. juga selalu diminta menjadi pengacara majlis. semua ini merubah diriku kelihatan, ya... mungkin seorang yang lemah lembut dan ayu... (iye ke?) sangat sibuk dan tiada peluang mengikuti aktiviti outdoor yg lasak dan lebih challenge.

nak dikatakan disini,

sebenarnya saya merindui zaman yang 'adventure'.. saya rindu untuk masuk ke hutan, mendaki gunung dan sebagainya. dulu, saya hanya mengikuti aktiviti2 ini untuk enjoy.. namun, kini, alhamdulillah, saya telah faham.. mengapa Allah menciptakan semua ini untuk kita benar- benar menginsafi kebesaran Allah SWT, Subhanallah.

Moga suatu hari nanti impian saya tercapai. saya nak memulakan penjelajahan menjejaki hutan dan gunung!

impian: gunung tahan dan gunung kinabalu.

amin.

Monday, April 6, 2009

Ya Rasul Ku Rindu Hikmahmu...

Sumber: Buku "Rattib Al- Attas dan Asmaul Husna Menuju Husnul Khatimah"
Penyusun: As- Sheikh Haji Mohd. Azman bin Mohsin Al- Muari

Indahnya Dhuha....





Sumber: Buku "Rattib Al- Attas dan Asmaul Husna Menuju Husnul Khatimah"
Penyusun: As- Sheikh Haji Mohd. Azman bin Mohsin Al- Muari

Terima kasih adik- adikku..

Assalamualaikum.

Malam tadi, saya dan rakan- rakan dijemput ke majlis makan malam yang dinamakan 'Malam Jasamu Dikenang'. Majlis ini diadakan di Villa Hotel, Segamat.

nak diceritakan, Hotel Villa ni sangat baik tau! kerna apa.... setiap kali saya ke Segamat, jika hanya menaiki bas, setibanya waktu solat, saya terpaksa menumpang solat di hotel ini. Sudah pelbagai jenis bilik juga yang saya sudah cuba.. hehe.. (area ni tiada surau..)

Kami semuanya mantan Kelab Usahawan atau Entrepreneur Club(ETC). Ingat lagi dahulu sewaktu awal penubuhan kelab ini. =) Exco- exco baru menjemput kami sebagai tanda mengenang jasa ya.. =)
Setinggi penghargaan buat Puan Kursimah Bt Harun, penasihat ETC yang amat saya sayangi..(Puan banyak tau rahsia saya...) adik- adik exco yang baru.. Terima kasih sangat2 atas perlaksaaan majlis ini ya..

Semoga berjaya! =)

Saturday, April 4, 2009

Bahagianya ramai keluarga!

Assalamualaikum.

Pagi tadi, jam 8 pagi hingga 1 tengahari, Unit Sekretariat Rakan Muda UiTM Johor di sini menganjurkan Program Keluarga Gemilang Felda Medoi UiTM Johor. Ia adalah susulan daripada Program Rakan Muda Wawasan Desa IPT yang dijalankan pada awal semester lepas.

Alhamdulillah, ramai keluarga yang hadir. Rasa gembira melihat bila anak- anak di UiTM Johor ni berjumpa dengan mak dan ayah angkat mereka. Tapi, mak dan ayah syu tak datang, mereka ke Melaka, abang Ayie je datang.. =)

Suka melihat teletah adik- adik SK LKTP Felda Medoi, terharu saya bila saya sampai saja, mereka terus jerit,"eh, Kak Syuhada!".. terharu bila adik- adikku masih mengingati nama saya =)

Anak- anak adalah ibarat kain putih kan? ibubapa yang mencorakkannya...

Ada masa tadi selepas tayangan Palestin, memberi peluang satu slot untuk saya bercerita kepada adik- adik, para belia dan mak ayah semuanya. Allah memberi ilham bercerita mengenai kasih- sayang ibu bapa dan saya kaitkan kasih sayang itu dengan Pencipta, penekanan solat lima waktu, rukun iman dan islam, asmaul- husna, surat cinta- Al Quran dan apa lagi ya? heheee.. bebel aje lah.. semuanya banyak yang diambil dari experiences dalam ESQ Training...

Bila saya tanya, "adik- adik tiap hari baca Al- Quran berapa m/s?". ada yang kata 2, ada kata 3...
"Sayang mak ayah tak? kalau mak marah adik2, sayang mak banyak2 ke sayang sikit2 je?"

jawabnya,"sayang banyak- banyak...". terus saya kata,"nanti mak ayah kat rumah nanti boleh marah anak- anaknya, nanti diorang makin sayang..." ;p

Comelnya budak- budak kecil ni.. seronok mereka terutama bila diajak pergi melawat library.. Canggih ya agaknya? harap moga mereka punya cita- cita belajar bersungguh- sungguh dan belajar di menara gading nanti!

paling penting, doaku: moga mereka semua tergolong dalam kalangan orang2 soleh.

Friday, April 3, 2009

Mahu kongsi rasa hati ni!

Assalamualaikum.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Selawat dan salam keatas junjungan Nabi Muhammad SAW...
Allahumma Solli A'la Saidina Muhammad, Wa'ala Alihi Wasohbihi Wassalam.

Sahabat, saya ingin kongsikan keadaan kehidupanku seharian. Apa pemikiranku seharian, ada 'sesuatu' yang sentiasa saya kaitkan dengan setiap saat perjalanan hidup saya.. (ya, sudah semestinya ada ter'missed' juga 'sesuatu' itu..)

Apa dia? sebuah perasaan yang tidak boleh dibeli dengan apa jua.. sebuah anugerah Ilahi yang tidak tergambar nilainya.

kerinduan.. ketenangan.. kebahagian... perasaan kewujudan Tuhan yang mencipta segala sesuatu...

Setiap hari, pelbagai kerenah hidup, cerita- cerita baru yang kita tempuhi lalu menjadikan diri lebih matang dalam menempuh kehidupan seterusnya. Kawan- kawan remaja semuanya, yang lelaki semakin kacak kan, yang perempuan pula semakin cantik dari hari ke hari... =) saya juga? emm... hehee... ;p

Namun, harus diingat bahwa jantung kita ni sentiasa berdegup, tanpa ada bateri pun... tak perlu nak cas2 jantung kan? =)Allah mengurnia kita sebuah nikmat hidup yang kerna berlalunya masa dengan kesibukan dunia, kita sering lupa mengenai betapa cinta Allah pada kita..

Setiap cerita- cerita hidup ini adalah perancangan Allah yang terbaik untuk kita. Hatta sekecil- kecil perkara pun, contoh: kenapa pensil box ni aku letak kat sini? kenapa kunci hilang? kenapa hari ni kelas habis awal? kenapa hari ni aku outing? kenapa discussion hari ni cancel? kenapa duit aku kena curi? kenapa aku kawan rapat dengan dia? kenapa aku kena pegang jawatan ni? kenapa aku kena pergi program ni? kenapa aku failed paper ni?

wallahua'alam apa pendapat kawan- kawan, namun, bagi saya.. sehingga tahap itu saya berfikir mengenai betapa terperincinya setiap apa yang Allah rancangkan untuk kita.. kerna, pasti! pasti setiap apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya.. percayalah ya.... =)

apa yang penting, sentiasa berdoa, berdoa, dan berdoa.. mohon pada Dia.. Dia pasti tolong kita hambaNya, kerna.... sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang...

Sampai jumpa! =)

Kematian itu... pasti.

Assalamualaikum

Teringin berkongsi sebuah lagu...

Ketika Tangan Dan Kaki Berkata

Akan datang hari
Mulut dikunci
Kata tak ada lagi

Akan tiba masa
Tak ada suara
Dari mulut kita

Berkata tangan kita
Tentang apa yang dilakukannya
Berkata kaki kita
Kemana saja dia melangkahnya

Tidak tahu kita
Bila harinya
Tanggungjawab tiba

Rabbana
Tangan kami
Kaki kami
Mulut kami
Mata hati kami
Luruskanlah
Kukuhkanlah
Dijalan cahaya
Sempurna

Mohon karunia
Kepada kami
Hamba-Mu yang hina

untuk melihat video lagu ini: http://www.youtube.com/watch?v=cNsURlMA-dg

semoga ia bermanfaat...

Thursday, April 2, 2009

Sesuatu yang ku cintai...

Assalamualaikum..

Inilah benda yang paling kucintai... =)

buku kecil Asmaul Husna....

Saya beli di program GEMAH ESQ di Johor Bahru.
RM5 sahaja. Tapi, harganya tak ternilai dibandingkan dengan isinya... =)

Zikir dengan nama Tuhanmu ya... =)

Saya punya impian dan cita- cita, ingin menghembuskan nafas di dunia dalam keadaan ingat pada Dia, Allah SWT.. agar mudah saya menyebut, Lailaha Illallah...

I Love Allah....

Amin. Doakan saya ya kawan- kawan! =)

Ustaz Akhil Hayy is coming!!!!

Assalamualaikum.

Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Johor menganjurkan program Minggu Keagungan Islam semalam (1 April 09) dan hari ini..

Malam ini, insyaAllah selepas Isya', Ustaz Akhil Hayy akan memberi ceramah di Dataran Sri Bendahara UiTM Johor. Terbuka kepada warga UiTM Johor khususnya dan masyarakat luar umumnya.

Teringat dulu- dulu masa saya sekolah lagi, Ustaz Akhil Hayy masih baru dalam dunia dakwah. Masatu, Ustaz Akhil berceramah di gelanggang badminton saja, orang yang datang juga tak ramai dan duduk- duduk di tepi- tepi gelanggang saja.

Kemudian, selesai ustaz berceramah, ayah saya duduk di sebelah Ustaz Akhil dan minta saya ambilkan air untuk mereka berdua. hmm.. =)

Tapi, sekarang… Ustaz Akhil Hayy da meletup dah.. hehe..

Mudahan beliau terus diberi kekuatan untuk berjuang menegakkan agama Allah swt.. amin.. =)

Keranamu Lima Ringgit!

Assalamualaikum..

saya ada seorang kawan baik.. nama dia, tuutttt... dikenali sebagai Ratu saja.. ;)

Ratu beli topup rm5 celcom kat sorang awek ni... bile beli je, tak masuk2 top- up nya.. ape lagi, marahlah dia kan? kalau saya pun, marah juga... bila beritahu kat awek tu, dia taknak bertanggungjawab pulak, siap suruh pegi celcom centre sendiri.. waduh2x...

Ratu punya lah sound direct, dimintanya pula saya sound awek tu, "syu, ko cakap je kat dia, aku tak halalkan RM5 tu! kalau dia taknak bayar RM5 aku, biar dia susah nak jawab final nanti! blaa.. blaa.. bla...." saya iyekan aje lah... mana mungkin saya cakap begitu dengan sesama saudara Islam..

aduhai, sahabatku.. marahnya dia.... =)

Terfikir juga, amarah ni kan sifat tak baik..
"assabarul minal iman- sabar itu separuh daripada iman"

Tulah dia kan.. kekadang hal sekecil ini pun, syaitan boleh rasuk kita hingga kita berpecah belah sesama manusia.. lebih- lebih sesama saudara- saudara kita...

Konklusinya, saya pun minta tolong kawan saya untuk reloadkan RM5 pada Ratu tanpa pengetahuan dia.. saya messege pada awek tu:

"Saya dah reloadkan dia RM5. Buat2 macam awak je yang topupkan dia semula. Jangan bgtau dia actually awak tak topup dia. Thx ya.. =)"

dia reply;

"Thanks la. Bagus dapat kawan cam awak. Saya da topupkan dia tau. Ade reportnya. Nnt awk gi bilik saya la. Biar saya bayar duit dia tu pakai duit saya. Saya taknak jumpa dia. saya taknak cari gaduh dengan dia."

Ha.. kan simple. selesai. saya dapat balik RM5 saya.. =)

Pengajarannya: Bersabar ya dalam setiap masalah yang dihadapi. Allah tu sentiasa ada dengan kita. Kalau kita niat baik nak meleraikan perpecahan atau apa jua pertengkaran dengan tenang dan ikhlas, Allah akan bantu kita...

Jumpa lagi! ;)

Wednesday, April 1, 2009

Aku di PLKN..- to QudriX n all

Assalamualaikum..

Oh ya.. syu terlupa dulu ada yang meminta syu bercerita pengalaman syu di PLKN.. hehee... izinkan syu bercerita ya kawan- kawan! =)

hmm... dulu, lepas SPM tahun 2005, syu dapat ke PLKN Siri 3 Kumpulan 1. Ingatkan tak dapat, sebab syu kan dulu sekolah Sarjan Kadet Polis, jadi ada juga yang kata kalau aktif tak dapat PLKN, hmm.. sape kata?? syu dapat je...? ;p

Teruslah naik bas ramai- ramai dengan kawan- kawan yang masih lagi belum dikenali. seronok tau!! tapi, ya... harap- harap tak lama lagi akan ada kawan nanti.. =)

sampai ja Kem Putra Putri Alor Gajah, Melaka.. hm... masuk ja sudah melalui kubur cina.. kemudian kem tu di hadapan reban ayam.. wah... harumnyaaa.... ;p

terus membentuk kumpulan.. cuaca sangat panas, kulit muka syu ni pula sekejap je kena matahari, terus gelap.. hmmm, tapi dah biasa dah nak buat macam mana kan...

Dalam kumpulan Alpha yang dirindui banget ni, jurulatih tanya, siapa diantara pelatih- pelatih yang pernah memegang jawatan komander, koperal ke.. lans koperal ke.. atau sarjan..
syu dan beberapa org angkatlah tangan, syu pula jawatan tertinggi.. maka terus dilantik sebagai ic skuad kompeni alpha.. (ic skuad tu macam leader kumpulan lah..)

lepas lebih kurang 2 minggu syu jadi ic skuad kompeni, kemudian ura- ura kata, Ketua Jurulatih(KJ) nak cari penghuluwati kem... setakat 2 minggu tu, kem dikawal oleh penghulu kem- Boy yang juga lepasan maktab tentera dan antara jawatan tertinggi dalam maktab tu.. orangnya tinggi dan tough.. no wonder laa...

1 hari, lepas riadah, KJ jerit nama syu suruh pegi depan.. fuuuhh, ape nak buat ni? syu diminta bagi command seluruh kem... barulah tahu, rupanya, syu dilantik jadi penghuluwati kem.. berganding dengan boy, tentera tu.... alahai... kecilnya tubuh syu berbanding dia.. haha.. =D

hmm.. jangan main- main tau... suara syu kalau bagi command, hujung padang kawad tu boleh dengar tau, hujung padang pun boleh... (dulu lah... sekarang tak tau lah.. hehee..)

masa waktu- waktu biasa, syu cam biasa je... tapi, kalau kat padang kawad, ups! minta maaf.. tiada maaf bagimu... samada wira ke.. wirawati ke... semuanya syu treat sama... selalunya kesalahan kengkawan ni datang lambat, tak solat jemaah, kasut tak kilat, barisan tak lurus, bilik bersepah, pegi makan pakai selipar dan macam- macam lagi..! aduhai... macam- macam kerenah nak diceritakan...

ingat lagi, ada wira yang lambat, masa tu syu lead keseluruhan skuad(Alpha, Bravo, Charlie, Delta), dari depan tu syu dah jerit..."yang lambat kat belakang tu, cepat sikit!!! terhegeh- hegeh kau jalan!!).. sampai depan syu, lepas tabik hormat, kalau wira, mestilah kena bumping.. yang perempuan, kena labu- labi.. No kesian- kesian, excuse2 takde!

ada satu masa tu, lepas diorang solat zohor, syu rasa kasihan lah semuanya pun penat.. dah la kena duduk kem 3 bulan kan... syu pegang siren dan tak marah pun mereka semua.. syu biar je semuanya bersiap dengan 'lemah lembut'.. syu fikir mungkin keletihan.. tapi, hm! syu tak marah diorang, syu pula yang dimarah..

"syuhada! Kau pegang siren tu nak buat ape! perhiasan kat tangan kau!! kau tak nampak ke anak- nak buah kau ni semua lembab sangat nak berbaris!", jerit jurulatih kompeni..

syu pun ape lagi, marah la semua... marah salah, tak marah salah... heheheee....

tapi kan, hal ni banyak beri pengajaran pada syu... kadang- kadang pelik juga kalau kes kawan blame kawan lah, ketua marah sikit anak buah nak merajuklah... haii.... ntah hape2 ntah la..... relax sudaaaa kan??? tengok macam syu... macam2 kena tengking pun, muka cooool je... ;p ingat nak layan, ley blah.. hek3x..

ada 1 hari tu, nak men adventure games, syu devide diorang jadi 2 group.. syu lead kompeni Charlie and Delta.. then, diorang berbaris dah la tak lurus! bercakap pulak dalam barisan! (sebab berbaris kat dalam kawasan hutan.. hehe..) aduhai.. panas.. panas.... then, jurulatih sindir syu,"syuhada, ape lgi??? tak reti- reti??"

"ok semua sekali, wira wirawati, down! bumping 15 kali!"

hmm.. tak ley buat apa lah kan..... tapi esoknya, syu try bumping 15 kali, aduh.. rupanya penat gile..... ye la, diorang belum cukup rehat lagi.. huhu.. kalau tau, bagi 10 kali je... iskk... sorry la kenkawan ek.... ;)

tapi, waktu malam.. syu suka ajak kawan2 wirawati ke padang kawad.. =) (ceh, mentang2 ada kuasa kan...), kami akan baring atas tar tu dan melihat keindahan bintang- bintang yang bertaburan.. Subhanallah.... (syu suka sangat tengok bintang tau...) rasanya semua penat hilang... =)

Sampai berlalu 2 bulan setengan PLKN... syu pun tak sangka macam mana syu boleh mampu hidup dan kawal kem selama di sana.. ape2 pun, syu berterima kasih sangat kepada KJ, semua jurulatih2, fasilitator2, dan terutama semua kawan2 wira wirawati semuanya.. =)

Ini adalah antara kemuncak hidup bila syu mendapat anugerah pelatih wirawati terbaik keseluruhan kem PLKN.. syukur Ya Allah...

Harap dapat gathering dengan semuanya 1 masa nanti! =)

Siapa dia suamiku......

Assalamualaikum..

sejak akhir- akhir ni, ya.... semakin ramai pula yang merisik2 saya... samada terus melalui empunya diri, sahabat- sahabat dan juga parents..

Ya, umurku mungkin sudah dikira 21 tahun.. (sebenarnya, masih sweet 20 =)
DOB: 24 Sept 1988 )

diri ini kurasakan terlalu banyak kekurangan dan kelemahan.. berbanding lelaki2 yang ingin menikah dengan saya.. betapa hebat mereka...

kekadang tertanya diri sendiri, apalah istimewanya sangat saya ni??? hmm...

ibu messege, "kaklong jangan jual mahal sangat.. sekarang ni ramailah peminatnya, nanti dah masuk 23 tahun, cantik macam mana pun, susah dah nak cari calon tau....."

aduhai, macam mana ni???

berbalik pada firman Allah SWT dalam surah An- Nuur ayat 26...

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

Diri ini terlalu banyak dosa Ya Allah.. layakkah saya menerima seorang lelaki sebaik dia, dia atau dia...?

kusut juga kekadang memikirkan hal jodoh.. Namun, cinta pada Allah mengatasi segalanya.. Saya yakin Allah akan membantuku..

saya juga manusia biasa, yang punya hati.. punya nafsu.. punya keinginan untuk dibelai, dimanja, dijaga dan disayangi dengan penuh rasa cinta sebagai seorang manusia dari seorang suami....

Namun, cinta Allah adalah segala.. cinta Allah adalah segala- galanya... cinta Rasulku adalah segala- galanya buat diriku..

Ada 1 sms ku terima...

"I wish you were here.. here next to me.. been missing u so.. so desperately..but lately i feel how you feel.. and I see.. what you see.. how i'm missing you.."

- Dat's a great song from Sami Yusuf.. lyrics with full of love and miss.. from him to Rasulullah saw.. =)

* Thanks dedicated to my friend, Shahrul who sent this messege..


rindu pada Rasulullah.. teringat betapa hebatnya pengorbanan Siti Khadijah.. Aisyah.. isteri2 rasulullah selama kehidupan Nabi Muhammad saw di dunia..

Diri saya langsung hina tidak sehebat mereka.. namun, punya impian untuk memiliki sebuah keluarga yang sentiasa menuju cinta Tuhan kami, Allah SWT... terus berusaha bagi mendapat syafaat Rasul kami, Rasulullah saw.

Alangkah indah keluarga saya nanti dilimpahi kebahagiaan dan ketenangan sebuah keluarga dalam nur Islam.... punya suami, punya anak- anak yang menuju cinta Ilahi....

Mudahan Allah makbulkan doa saya... mudahan diri ini diberi kemudahan dan dikurnia cinta dia seorang manusia yang akan memimpinku menuju syurga yang abadi... =) amin...

cuma... siapa dia ya Tuhanku....??? ia masih persoalan.......

Friday, February 27, 2009

Wudu, Tayamum dan Solat Pesakit.

22 Februari 2009 (Ahad)

Alhamdulillah, pensyarah cancel kelas Isnin pagi.. maknanya, bolehla saya balik kampus lewat.. Isnin baru balik.. hehe.. =D

Itu asset ya, asset untuk saya.. kenapa? kerna Allah beri peluang pada saya mengikuti seminar wudu', tayamum dan solat pesakit- diadakan di Surau Al- Ikhwan, Taman Aman, Senai, Johor pada hari Ahad.. (ini tempat tinggalku..)

Pada mulanya saya berasa agak hairan, ada juga ya seminar wudu.. saya juga agak tertanya- tanya apakah yang ingin disampaikan dalam seminar pagi ini.

Nah, sedarkah kita bahwa setiap hari kita berwudu dan bersolat. Terfikirkah kita, bila kita ke hospital, ramai diantara pesakit yang tidak solat. alasannya apa? s.a.k.i.t.. mahu solat? mahu tapi bagaimana caranya tidak tahu.. tak pun, hentam saja ya..?

Penting untuk kita mencari ilmu mengenai wudu' tayamum dan solat ketika sakit. bayangkan ya macammana mau solat dalam keadaan tangan berbungkus, mulut terkoyak, kaki disimen bermeter- meter agaknya, tak mampu duduk, berdiri dan macam- macam lagi halangan solat.

bayangkan satu hari ibu ayah kita, sahabat- sahabat kita terlantar sakit dan kita tidak tahu cara untuk membantunya solat di waktunya.. terus kita biarkan dia berdosa disamping kita jua berdosa kerana tidak membantunya melakukan amalan wajib, SOLAT.

penting ilmu ini.. saya mendengar ceramah dari Ustaz Mahyudin, bersyukur kerna Ustaz Mahyudin dari UTM, Skudai tidak jemu- jemu mengajar kami di sini.. terima kasih ustaz..

susah ya untuk terangkan di sini, cuma diharap sahabat- sahabat dapat mencari ilmu ini dari ustaz- ustazah kalian yang terdekat.. semoga ia membantu kita.. =)

Cintai Asmaul Husna..

assalamualaikum..

21 Februari 2009(Sabtu)

Alhamdulillah, Allah memberiku peluang pulang ke rumah walaupun terlalu sibuk dengan assignment dan test. Ibu menceritakan betapa sibuk kerna tetamu sememangnya tidak putus di rumahku. Murah rezeki ya agaknya.. alhamdulillah, syukur pada Allah.. Syukur jua diberi kesempatan berjumpa dengan atok dan nenekku yang berada dirumahku tika ini. Atok sakit.. mudahan sahabat- sahabat doakan atok cepat sembuh dan dipanjangkan umurnya..

Aku turun dari bas, terus ke kereta (oh.. cikgu nazirah beli kereta baru, Gen-2), bersama cikgu nazirah, ibu, cik ani dan cik wan.. (cik tu sbnrnya makcik ya..), sekali lagi aku bersyukur diberi kesempatan ke program ESQ Asmaul Husna di Kg. Melayu Majidee, JB.. Kami ke sana bersama.. =)

Sekali lagi berjumpa dengan Pak Andi serta alumni- alumni ESQ yang majoritinya lebih berumur dari saya. Betapa indah dikelilingi sahabat- sahabat, saudara- saudara yang ingin belajar mengenal 99 nama- nama Allah, memahami maksud- maksudnya..

Pak Andi mengajar penghafalan asmaul husna menggunakan gambar dan nama- nama 25 Rasul menjadi sebuah cerita. ia sungguh menarik.. =)

Saya dan cikgu nazirah memang bersemaaangat sangat, menjerit setiap kali Pak Andi bertanya mengenai maksud- maksud nama Allah, manguji minda sendiri.. Yang tua- tua agak kurang agresif, maklumlah, masuk saja nama- nama Allah ke 50 keatas, fikirannya sudah 'block'.. (nanti kita pun sama lah...)

Saya ada membeli sebuah buku asmaul husna, mudah saja dibawa ke mana- mana...

sahabat, Allah sayangkan kita.. Allah cintakan kita ya amaaaatt.... Asmaul Husna itu zikir, serulah nama Tuhanmu.. ia tergandung segala kebaikan..



"Bahawasanya Allah SWT mempunyai 99 nama. Barang siapa menghafalnya nescaya akan dimasukkan kedalam syurga"- Hadis Riwayat Imam Bukhari

"Allah SWT mempunyai asmaa'ul husna(nama- nama yang indah) maka memohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa'ul husna" - Surah Al- A'raf, ayat 180.

Disini saya ada pesanan, apabila berzikir dengan nama- nama Allah hendaklah dibaca, contohnya Ar Rahman dibaca Yaa Rahman, Ar Rahim dibaca Yaa Rahim, Al Malik dibaca Yaa Malik dan seterusnya...

Sahabatku.. kenali Tuhanmu.. serulah nama- nama indah Tuhanmu, Yaa Allah.....

Sesungguhnya, disebalik setiap nama dalam asmaa'ul husna terdapat keistimewaan yang sangat dalam dan luas yang berada di luar jangkauan akal manusia. Allah SWT akan memakbulkan keinginan seorang hamba yang berdoa dan berzikir dengan nama Nya sesuai dengan keistimewaan yang terkandung di dalam nama tersebut.

Semoga kita menjadi golongan terpilih Tuhan kita.. amin.. =)

Thursday, January 22, 2009

Gambar- gambar Demontrasi Nakbah(Malapetaka) Palestin di UiTM Johor

Muslimin.. Depan- Azreen(MPP) dan Chubby (JPK) sedang melaungkan TAKBIR!

Mendengar sajak dan amanat dr Ustaz Kamaruzzaman yang sangat menyentuh perasaan..
Semangat cintai Palestin dan tangan yang dicat biru untuk di'cap' pada kain rentang menandakan bantahan serangan Israel terhadap Palestin.

Antara sepanduk yang menarik- Bangsat Yahudi!
[saya teringat salah seorang dr mereka berjumpa dengan saya,
"Kak Syu, sepanduk kitorang tulis 'Bangsat', boleh tak?" =)]

* Gambar ni diambil guna kamera h/p saya.. banyak lagi gambar yang best2 kat kamera orang lain.. insyaAllah kalau ada masa nnt saya upload.

* Thanks for all support dr seluruh warga UiTM Johor.

* Kita tak mampu untuk berperang, tapi kita mampu DOA untuk mereka.

* Doa adalah senjata orang mukmin.

Cadangan Demonstrasi palestin!

Ini post saya dalam ruangan forum laman web rasmi alumni mpp uitm.
[http://www.aspirasiuitm.com/]

Assalamualaikum. alhamdulillah, tahniah dan syabas kepada seluruh jawatankuasa alumni mpp atas kejayaan penubuhan laman web rasmi alumni mpp.

seperti sedia maklum, pihak KPT telah membenarkan seluruh mahasiswa untuk bangun menjalankan demonstrasi bantahan atas kekejaman israel terhadap palestin. nampaknya, banyak ipt termasuklah uitm telah pun menjalankan demonstrasi bantahan ini.

namun demikian, adakah ia sekadar berdemonstrasi? adakah yang datang berdemonstrasi benar- benar ikhlas atau sekadar untuk suka2? sejauh mana kesan demonstrasi ini dalam hati pelajar- pelajar kita?saya ingin berkongsi perlaksanaan bantahan ini di uitm johor baru2 ini.kami menamakan program ini, minggu nakbah(malapetaka) palestin.

antara aktiviti sepanjang minggu ini ialah:
TAZKIRAH & ISU SEMASA (Setiap hari di masjid dan kolej)
BACAAN QUNUT NAZILAH (Setiap hari di masjid dan kolej)
BACAAN SURAH AL- MULK & SURAH AL- FATH (Dibacakan semua penghuni setiap wing di setiap kolej sebelum tidur)
BERPUASA SUNAT HARI ISNIN & KHAMIS (Berbuka puasa di Masjid As- Syakirin)
KUTIPAN DERMA UNTUK PALESTIN (Setiap hari di masjid, kolej dan demonstrasi)PENGEDARAN ARTIKEL DI KOLEJ DAN SEKITAR KAMPUS
SOLAT HAJAT PERDANA (setiap hari di masjid)
MUNAJAT PALESTIN (di masjid)

Tajuk artikel dan tazkirah setiap hari:
SEJARAH PALESTIN DAN SAAT PERTAMA KALI DISERANGISRAEL.
MENGAPA KITA PATUT PEDULIKAN PALESTIN?
SENJATA DAN TAKTIK- TAKTIK YAHUDI MENYERANGPALESTIN.
KELEMAHAN UMAT ISLAM DAN TINDAKAN KITA.
JANJI ALLAH ITU BENAR!

Doa adalah senjata orang mukmin.

Galakkan warga kampus membacakan doa qunut nazilah.
- boleh menggunakan platform jpk untuk membacakan doa qunut nazilah menggunakan speaker dan diaminkan oleh semua warga kolej.

dalam bahasa arab boleh dapatkan dalam al- mathurat juga.

DOA QUNUT NAZILAH



Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka

Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Mu Ke atas mereka
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa
Wahai Tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka

Ya Allah Ya Allah Ya Allah
Wahai Tuhan yang menurunkan Kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka
Kalahkan mereka
Kalahkan mereka
Dan menangkan kami ke atas mereka.

senjata orang mukmin adalah DOA.

ISU INI BUKAN ISU PALESTIN, TAPI ISU INI ISU UMAT ISLAM! SELURUH DUNIA!

TAKBIR!

segala yang baik dr Allah, segala yang buruk dtg dr kelemahan diri saya sendiri.

wallahu'alam.

salam sayang,
mpp uitm johor 07/08